pátek 3. července 2015

Něco pro milovníky máku

Já vím...je to první článek v měsíci, takže by to mělo být něco jako spotřebováno nebo nákupy jenomže já to nestihla nafotit!! Don´t worry, oba články budou jenomže s největší pravděpodobností až po víkendu :(. Mám pro vás ale celkem slušnou náhradu! Recept na celozrnný makovník. 

Připravte si:
  • 2 vajíčka,
  • 100 g bílého jogurtu,
  • 200 ml polotučného mléka,
  • 200 g ovesných vloček (jemně mletých),
  • 100 g špaldové mouky,
  • kypřící prášek,
  • med,
  • brusinky/hrozinky,
  • kokosový olej nebo jiný tuk na vymazání,
  • Nepovinné: kartáček na zuby po konzumaci

Jako první jsem si vymazala pekáč a nastavila troubu na 180°C. Dále jsem všechny suroviny rozdělila do tří misek - suché ingredience (mouka, mák, ovesné vločky, kypřící prášek) smícháme v největší míse, mléko, jogurt a žloutky utřeme v menší misce a v poslední vyšleháme z bílků tuhý sníh.


 Tekuté ingredience z menší misky smícháme se suchými a pořádně rozmícháme, aby se do těsta dostal vzduch. Pak opatrně vmícháme sníh a výsledkem je hutné těsto, ve kterém stojí vařecha, ale pořád se dá dobře z mísy vylít na plech :) Stačí už jen přidat vybrané sušené ovoce a dosladit těsto medem (v této fáze doporučuji ochutnávat!).

Těsto rozprostřeme do pekáčku, přesně tak jak to dělali naše babičky - od prostředka ke krajům, aby se těsto hezky propeklo i uprostřed. Pečeme dozlatova asi 30 minut (opět záleží na troubě) a otestujeme špejlí, jestli nám na ní po vpichu nic nezůstane.

Připravený do trouby

Čerstvě vytažený z trouby
 A teď už stačí jenom naservírovat a zapít mlékem nebo dobrým kafíčkem. Pokud jsi ale tuto dobrotu dopřejete na snídani před prací nezapomeňte ze zubů odstranit všechny usvědčující důkazy. 
Naservírováno

Doufám, že recept vyzkoušíte a bude vám chutnat a po pekelném víkendu, který je před námi se můžete těšit na slíbené červnové nákupy a spotřebováno. Mějte se krásně, neupečte se a likujte a zdílejte. Děkkuji :)

Žádné komentáře:

Okomentovat