Já vím...je to první článek v měsíci, takže by to mělo být něco jako spotřebováno nebo nákupy jenomže já to nestihla nafotit!! Don´t worry, oba články budou jenomže s největší pravděpodobností až po víkendu :(. Mám pro vás ale celkem slušnou náhradu! Recept na celozrnný makovník.
Připravte si:
- 2 vajíčka,
- 100 g bílého jogurtu,
- 200 ml polotučného mléka,
- 200 g ovesných vloček (jemně mletých),
- 100 g špaldové mouky,
- kypřící prášek,
- med,
- brusinky/hrozinky,
- kokosový olej nebo jiný tuk na vymazání,
- Nepovinné: kartáček na zuby po konzumaci
Jako první jsem si vymazala pekáč a nastavila troubu na 180°C. Dále jsem všechny suroviny rozdělila do tří misek - suché ingredience (mouka, mák, ovesné vločky, kypřící prášek) smícháme v největší míse, mléko, jogurt a žloutky utřeme v menší misce a v poslední vyšleháme z bílků tuhý sníh.
Tekuté ingredience z menší misky smícháme se suchými a pořádně rozmícháme, aby se do těsta dostal vzduch. Pak opatrně vmícháme sníh a výsledkem je hutné těsto, ve kterém stojí vařecha, ale pořád se dá dobře z mísy vylít na plech :) Stačí už jen přidat vybrané sušené ovoce a dosladit těsto medem (v této fáze doporučuji ochutnávat!).
Těsto rozprostřeme do pekáčku, přesně tak jak to dělali naše babičky - od prostředka ke krajům, aby se těsto hezky propeklo i uprostřed. Pečeme dozlatova asi 30 minut (opět záleží na troubě) a otestujeme špejlí, jestli nám na ní po vpichu nic nezůstane.
Připravený do trouby |
Čerstvě vytažený z trouby |
Naservírováno |
Doufám, že recept vyzkoušíte a bude vám chutnat a po pekelném víkendu, který je před námi se můžete těšit na slíbené červnové nákupy a spotřebováno. Mějte se krásně, neupečte se a likujte a zdílejte. Děkkuji :)
Žádné komentáře:
Okomentovat