pátek 24. července 2015

Cuketový perník s kokosem bez mouky

Léto je čas nejen prázdnin a dovolených, ale i potřeby zpracovat a využít co nejlépe dozrávajícího ovoce a zeleniny. Tento recept bude proto skvělý pro všechny co už nevědí co s cuketou :) Mám pro vás totiž recept na lehký letní perník, kterého základem je právě cuketa a navíc bez mouky. Tato zelenina je skutečně skvělá a všestranně využitelná. Díky ní je perník krásně šťavnatý a svěží. Já ho přinesla na piknik a snědl se do posledního kousíčku úplně celý.

Budete potřebovat:
  • 400 g cukety nastrouhané na jemno
  • 115 g stéviového cukru (nebo jiného sladidla)
  • 2 vajíčka
  • 1 vanička polotučného tvarohu
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • 20 g kakaa holandského typu
  • 1 balíček kypřícího prášku do perníku
  • 65 g strouhaného kokosu + něco na posypání navrch
  • 150 g jemně mletých ovesných vloček
  • cca 50 g medu
Jako první si dáme rozehřát troubu na 180 °C a připravíme si pekáč, který buď vymažeme kokosovým olejem nebo vyložíme pečícím papírem (osobně dávám přednost papíru, který hoooodně ulehčuje mytí). Teď se můžeme pustit do samotné přípravy těsta.
Rozdělíme si žloutky od bílků. Z bílků klasicky vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme se stéviovým cukrem do pěny. Přidáme tvaroh a ještě chvíli šleháme. Postupně pak přidáváme kakao, vanilkový extrakt, kypřící prášek do perníku a ovesné vločky.
Našlehané žloutky s tvarohem a stévií
*Rada pro začátečníky: V těstě se musí při šlehání objevovat bublinky, které indikují to, že se těsto při pečení hezky nafoukne. Takže šlehat a šlehat dokud neuvidíte bublinky :)

Když je těsto dost našlehané (bublinky!!), můžete mixér odložit a vzít si klasickou vařechu. S její pomocí jemně přimícháme jemně nastrouhanou a vymačkanou cuketu (když cuketu nezbavíte přebytečné vody, bude koláč moc mokrý a pečení bude trvat dlouho). Dále ještě vmícháme připravený sníh. Mícháme jemně a těsto "překládáme" vařechou, tak se sníh nerozbije a podpoříme hezké nakypření při pečení. Nakonec přidáme nastrouhaný kokos. 

Výsledné těsto na perník
Důležitá je správná hustota těsta, která musí být tekutá tak, aby jste jí mohli vylít na pekáč, ale tak aby se těsto udrželo na lžíci a neteklo. Pokud hustotu netrefíte hned, můžete zahušťovat vločkami nebo kokosem, naopak ředit buď obyčejnou vodou, nebo vymačkanou šťávou z cukety. Správnou hustotu jsem se vám pokusila natočit i na krátké video, protože fotka asi není moc vypovídající v tomto případě. :)

video
Pak už stačí jenom přesunout těsto na plech/pekáč a šup s ním do vyhřáté trouby. Pečeme cca 45 minut. Doporučuji ale po cca 30 minutách začít s pravidelnou kontrolou. Klasickým indikátorem upečení, je to, že se vám na špejli nic nenalepí, to ale u tohoto perníku tak úplně neplatí, protože cuketa se nelepí, délka pečení teda záleží na tom, jak moc suchý /mokrý chcete perník mít. Po těch 45 minutách si můžete být jistý, že všechno co se mělo propéct je propečené a jakákoliv šťavnatost těsta pochází už jenom z cukety :)

Upečený perník
Upečený perník pak stačí navrch posypat strouhaným kokosem, nakrájet a spapat :)

Hotové kousky připravené na piknik
Doufám, že vám tento recept bude chutnat. Když tak pište do komentářů a sdílejte. Dejte mi taky vědět jestli to krátké video bylo užitečné. Já na oplátku slibuji, že ještě o víkendu se můžete těšit na další článek.


Žádné komentáře:

Okomentovat