Protože, jsem zatím nedopsala ani jeden recept navíc, který jsem zanedbala v průběhu stěhování, tak jsem si pro vás dnes připravila dvojitou dávku :) Dlouho jsme tady neměli rybí recept, tak si dnes připravíme rovnou rybí menu, a to konkrétně z lososa. Nevím jestli jste to zaznamenali, ale začala sezóna chřestu, který je absolutně skvělý a kromě jiného pomáhá i s bojem proti jarní únavě, takže ten si dáme taky. Prvním receptem bude pórková polévka s uzeným lososem a jako druhý chod bude pečený losos na citrónech s chřestem a holandskou omáčkou. Je toho celkem dost, takže pojďme na to!!
Pórková polévka s uzeným lososem
Tuto polévku vařím již několik let, i když to není zrovna nejzdravější recept, je výborná, rychlá a hodně výživná. Na tuto krémovou polévku budeme potřebovat:
|
Suroviny na polévku |
- 2 střední pórky,
- 5 brambor,
- 100 g uzeného lososa,
- 1 smetanu na vaření,
- máslo,
- zeleninový bujón,
- 1,5 l vody
- sůl a pepř
Jako první jsi pórek rozkrojíme podélně na poloviny, omyjeme a nakrájíme na hrubší nudličky. Mezitím jsi v hrnci rozpustíme máslo, na kterém mírně osmahneme nakrájený pórek a dusíme spolu cca 10 minut.
|
Pórek orestujeme na rozpuštěném másle |
Dále jsi oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky. Po deseti minutách dušení pórku, přidáme do hrnce i nakrájené brambory, promícháme a zalijeme vodou, přidáme zeleninový bujón (samozřejmě pokud máte, můžete zalít přímo zeleninovým vývarem, já ale používám bujón od Alnatura a rozdíl není skoro poznat). Takto necháme polévku vařit na mírné plameni, dokud nejsou brambory téměř rozvařené.
|
Polévka při vaření
|
Po dovaření polévku rozmixujeme dohladka a přidáme ještě cca 80 g uzeného lososa (zbytek použijeme na dozdobení). Polévku déme ještě na chvíli vařit a přidáme smetanu a dochutíme solí a pepřem podle chuti. Povaříme ještě 5 minut, aby se chutě propojili a můžeme servírovat :) Výsledkem je hustá krémová polévka, takže pokud máte radši řidší, stačí buď ubrat brambor nebo přidat vodu/vývar.
|
Pórková polévka s uzeným lososem |
Pečený losos na citrónech s chřestem a holandskou omáčkou
Na dvě porce budete potřebovat:
- 2 steaky z lososa,
- 1 citrón,
- bylinky (já použila tymián, rozmarín a majoránku),
- sůl, pepř,
- ghí (nebo rozpuštěné máslo),
- 3 žloutky,
- asi 80 ml kuřecího vývaru,
- 500 g zeleného chřestu
Prvním úkolem bude omýt a osušit lososa a udělat z něj tajemné balíčky v pečícím papíru, které následně vyžehlíme:
|
Žehlené tajemné balíčky :) |
Bojíte se? Nemusíte, dělám si legraci...balíčky dělat sice budeme, ale nebudeme je žehlit, nebojte. Na pečící papír si položíme 2 půlkolečka omytého citrónu, které položíme tak, aby vytvořili podklad pro steak z lososa, který jsme opepřili a osolily. Na vrch steaku položíme čerstvé bylinky a z pečícího papíru vytvoříme balíčky, které pečeme v troubě na 180°C přibližně 10-15 minut (záleží na tloušťce steaků).
|
Obsah tajemného balíčku |
Mezitím jsi dáme vařit vodu ve dvou hrncích. Ve větším budeme spařovat zelený chřest, který stačí omýt a odkrojit konce (není potřeba ho loupat!).
|
Chřest vaříme ve vroucí vodě 3-4 minuty |
V menším si připravíme vodní lázeň pro přípravu holandské omáčky. Upřímně...dělala jsem ji dneska poprvé a měla jsem z ní docela respekt, ale můžu říct, že to není až tak složité jak by se mohlo zdát, takže směle do toho. Důležité je, aby vám voda v lázni skutečně vřela, ale zase ne na plné pecky. V kastrólku, který vložíme do vodní lázně, jsou opepřené žloutka, které pořádně rozmícháme a pomalu k nim přilíváme vývar (za stálého míchání!!!). Mícháme, mícháme a mícháme až kým nám směs nezačne houstnout, pak postupně vmícháme rozpuštěné ghí (případně máslo). A když říkám postupně, tak postupně, po kapičkách a další přidáváme až když už první nevidíme. Odstavíme z vodní lázně a dochutíme citrónovou šťávou a solí. That´s it!
|
Žloutky ve vodní lázni |
A je hotovo, stačí všechno připravit na talíř a papat :)
|
Pečený losos na citrónu s chřestem a holandskou omáčkou
|
Doufám, že vás dnešní recepty alespoň inspirují nebo, že si je uvaříte a budou vám chutnat stejně jako nám. A nezapomeňte, že víc receptů z každodenního života dávám i na svůj instagram (lifeisatea), takže mě můžete sledovat i tam. Mějte se krásně a já se budu těšit na vaše reakce. Vidíme se u dalšího článku nebo u mně na instagramu :)
Vypadá to opravdu moc dobře!:)
OdpovědětVymazatLovies 47
GIVEAWAY
tá žehlička :D
OdpovědětVymazatľúbezná
mnam hned by som si dala:) lososa veru mozem :)
OdpovědětVymazatPozyvam na GA o kozmeticky balicek, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2015/05/giveaway.html
Díky holky :)
OdpovědětVymazat