neděle 24. května 2015

16. a 17. recept týdne - Losové menu

Protože, jsem zatím nedopsala ani jeden recept navíc, který jsem zanedbala v průběhu stěhování, tak jsem si pro vás dnes připravila dvojitou dávku :) Dlouho jsme tady neměli rybí recept, tak si dnes připravíme rovnou rybí menu, a to konkrétně z lososa. Nevím jestli jste to zaznamenali, ale začala sezóna chřestu, který je absolutně skvělý a kromě jiného pomáhá  i s bojem proti jarní únavě, takže ten si dáme taky. Prvním receptem bude pórková polévka s uzeným lososem a jako druhý chod bude pečený losos na citrónech s chřestem a holandskou omáčkou. Je toho celkem dost, takže pojďme na to!!

Pórková polévka s uzeným lososem
Tuto polévku vařím již několik let, i když to není zrovna nejzdravější recept, je výborná, rychlá a hodně výživná. Na tuto krémovou polévku budeme potřebovat:

Suroviny na polévku
  • 2 střední pórky,
  • 5 brambor,
  • 100 g uzeného lososa,
  • 1 smetanu na vaření,
  • máslo,
  • zeleninový bujón,
  • 1,5 l vody
  • sůl a pepř




Jako první jsi pórek rozkrojíme podélně na poloviny, omyjeme a nakrájíme na hrubší nudličky. Mezitím jsi v hrnci rozpustíme máslo, na kterém mírně osmahneme nakrájený pórek a dusíme spolu cca 10 minut.
Pórek orestujeme na rozpuštěném másle
Dále jsi oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky. Po deseti minutách dušení pórku, přidáme do hrnce i nakrájené brambory, promícháme a zalijeme vodou, přidáme zeleninový bujón (samozřejmě pokud máte, můžete zalít přímo zeleninovým vývarem, já ale používám bujón od Alnatura a rozdíl není skoro poznat). Takto necháme polévku vařit na mírné plameni, dokud nejsou brambory téměř rozvařené.
Polévka při vaření

Po dovaření polévku rozmixujeme dohladka a přidáme ještě cca 80 g uzeného lososa (zbytek použijeme na dozdobení). Polévku déme ještě na chvíli vařit a přidáme smetanu a dochutíme solí a pepřem podle chuti. Povaříme ještě 5 minut, aby se chutě propojili a můžeme servírovat :) Výsledkem je hustá krémová polévka, takže pokud máte radši řidší, stačí buď ubrat brambor nebo přidat vodu/vývar.
Pórková polévka s uzeným lososem
Pečený losos na citrónech s chřestem a holandskou omáčkou 
Na dvě porce budete potřebovat:
  • 2 steaky z lososa,
  • 1 citrón,
  • bylinky (já použila tymián, rozmarín a majoránku),
  • sůl, pepř,
  • ghí (nebo rozpuštěné máslo),
  • 3 žloutky,
  • asi 80 ml kuřecího vývaru,
  • 500 g zeleného chřestu
Prvním úkolem bude omýt a osušit lososa a udělat z něj tajemné balíčky v pečícím papíru, které následně vyžehlíme:

Žehlené tajemné balíčky :)
Bojíte se? Nemusíte, dělám si legraci...balíčky dělat sice budeme, ale nebudeme je žehlit, nebojte. Na pečící papír si položíme 2 půlkolečka omytého citrónu, které položíme tak, aby vytvořili podklad pro steak z lososa, který jsme opepřili a osolily. Na vrch steaku položíme čerstvé bylinky a z pečícího papíru vytvoříme balíčky, které pečeme v troubě na 180°C přibližně 10-15 minut (záleží na tloušťce steaků).
Obsah tajemného balíčku
Mezitím jsi dáme vařit vodu ve dvou hrncích. Ve větším budeme spařovat zelený chřest, který stačí omýt a odkrojit konce (není potřeba ho loupat!). 
Chřest vaříme ve vroucí vodě 3-4 minuty 

V menším si připravíme vodní lázeň pro přípravu holandské omáčky. Upřímně...dělala jsem ji dneska poprvé a měla jsem z ní docela respekt, ale můžu říct, že to není až tak složité jak by se mohlo zdát, takže směle do toho. Důležité je, aby vám voda v lázni skutečně vřela, ale zase ne na plné pecky. V kastrólku, který vložíme do vodní lázně, jsou opepřené žloutka, které pořádně rozmícháme a pomalu k nim přilíváme vývar (za stálého míchání!!!). Mícháme, mícháme a mícháme až kým nám směs nezačne houstnout, pak postupně vmícháme rozpuštěné ghí (případně máslo). A když říkám postupně, tak postupně, po kapičkách a další přidáváme až když už první nevidíme. Odstavíme z vodní lázně a dochutíme citrónovou šťávou a solí. That´s it!

Žloutky ve vodní lázni
 A je hotovo, stačí všechno připravit na talíř a papat :)


Pečený losos na citrónu s chřestem a holandskou omáčkou
Doufám, že vás dnešní recepty alespoň inspirují nebo, že si je uvaříte a budou vám chutnat stejně jako nám. A nezapomeňte, že víc receptů z každodenního života dávám i na svůj instagram (lifeisatea), takže mě můžete sledovat i tam. Mějte se krásně a já se budu těšit na vaše reakce. Vidíme se u dalšího článku nebo u mně na instagramu :)


4 komentáře: