pátek 15. května 2015

15. recept týdne - Zapečené žampiony portobello s kuřecím masem


Jak jsem slíbila, tentokrát žádné sladkosti :) Ráda bych vám proto dnes představila tento recept na rychlou večeři nebo oběd. Navíc jsou základem tohoto receptu žampiony Portobello, které si rozhodně zaslouží naší pozornost a to z dvou důvodů:
  1. Houby jsou zdravé!
  2. Je mnohem jednodušší je očistit než klasické bílé zahradní žampiony :)
A proč bychom měli houby zařadit do jídelníčku? Je to jednoduché...jsou nízkokalorické, protože většinu jejich objemu tvoří voda a podporují imunitu. Díky nízkému obsahu sodíku nezatěžují ledviny a zároveň obsahují velké množství draslíku, který pomáhá snižovat krevní tlak. Vitamíny B2 a B3 zase pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Když si to dáme všechno dohromady, tak jsou skvělou potravinou pro prevenci před chorobami srdíčka. Takže neváhejte a vyzkoušejte. 

Na 1 porci budeme potřebovat:
  • 3 střední žampiony Portobello,
  • 120 g kuřecích prsou,
  • 4 cherry rajčátka,
  • jarní cibulku,
  • sůl, pepř, kukrukumu,
  • trocha oleje.
Jako první si omyjeme a osušíme kuřecí prsíčka, které nakrájíme na kostičky. V misce smícháme s olivovým (nebo jiným) olejem, pepřem, asi lžičkou kurkumy a solí. Necháme chvíli odpočinout.

Dále si nadrobno nakrájíme cibulku a rajčátka nakrájíme na čtvrtky. Kuřecí maso opečeme zprudka na pánvičce (další olej již není potřeba). Přidáme nakrájenou zeleninu. Zamícháme a po cca minutě odstavíme z plamene.

Touto směsí naplníme očištěné hlavičky žampionů, které jsme zbavili nožiček. Navrch ještě můžeme dle chuti nasypat sýr nebo kuřecí maso vyměnit za tofu/šmakouna. Takto naplněné žampiony zapékáme v troubě při 180°C cca 15 minut a dobrůtka je na světě.





Žádné komentáře:

Okomentovat