sobota 21. března 2015

11. recept týdne - Raw makový koláč

V posledním článku jsem vám slibovala, že recept týdne bude tentokrát skutečná pecka. Pro mně teda určitě,  chtěla bych se totiž s vám podělit o recept na skvělý makový dort bez mouky, přidaného cukru a bez pečení.

Na tuto zdravou dobrůtku budete potřebovat:

  • 2,5 šálku mletých ořechů  (kombinace záleží na tom co preferujete),
  • 1 šálek strouhaného kokosu,
  • 7 datlí,
  • šťávu z 1/2 pomeranče,
  • 250 g sušených fíků,
  • 3/4 šálku mletého máku
Na korpus budete potřebovat oříšky, kokos, pomerančovou šťávu a datle.


Jako první si připravíme pastu datlí a pomerančové šťávy, kterou vytvoříme tak, že datle a pomerančovou šťávu rozmixujeme spolu v mixéru až kým nevznikne hladká poměrně hustá pasta.



Tuto pastu smícháme s namletými oříšky a kokosem. Těsto je pevné a má podobnou konzistenci jako jako těsto na linecké, takže se nebojte ušpinit si ruce :)


Připravené cesto rovnoměrně rozprostřeme do koláčové formy vyložené pečícím papírem a pořádně utlačíme. Korpus zatím odložíme do mrazáku ztuhnout. 


Mezitím se pustíme do přípravy náplně, která se skládá jenom z dvou surovin - fík a mletého máku. Nakrájené fíky napřed rozmixujeme s trochou vody ponorným mixérem do pasty a následně smícháme s mletým mákem.


Asi po hodinke co byl korpus v mrazáku, naň můžeme natřít připravenou náplň a odložíme do lenice alespoň na 5 hodin, aby se chutě krásně spojili. 

Před podáváním můžete ještě ozdobit ovocem. Já použila banán a kiwi, ale nejvíc nám chutnala právě ta část kde bylo kiwi, takže doporučuji poměr 2 kiwi a 1 banán.



Koláč je výborný jako snídaně nebo jako překvapení pro hosty, který nejsou moc zvyklý na to, že i z obyčejných oříšku, máku a sušeného ovoce se dá udělat takováto dobrota. Teď už mi nezůstává nic jiné jen vám popřát dobrou chuť a krásný první jarní víkend.

Poznámka: recept jsem čerpala ze stránek www.syrova-strava.cz a doplnila fotkami.







2 komentáře:

  1. Wow, úžasný. Poslední dobou jsem si raw recepty hrozně zamilovala, protože u nich existuje spousta kombinací a všechny jsou dokonalé. Makový koláč jsem pekla taky, ale né raw. Byl bez mouky :-)

    www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu raw recepty na dezerty mě poslední dobou fakt dostaly :)

      Vymazat