pondělí 25. ledna 2016

Zdravé pardubické perníkové muffiny

Kdybych si musela vybrat jenom jednu buchtu z dětství na kterou nikdy nezapomenu,tak bych asi neváhala a jednoznačně řekla, že "Pardubický perník". Celkem jednoduchá buchta, po které se u nás doma vždy zaprášilo a já nevěděla, kdy mám dost :) Před třemi týdny jsem si ale položila otázku jinou, co upéct do práce na oslavu narozenin? Po dlouhém přemýšlení jsem se rozhodla upravit klasický recept na můj milovaný perník, na moje milované zdravé mufíky. A protože měli fakt úspěch, tak se s teď s vámi podělím o recept. Pro ty co nehubnou nebo jsou zdravé suroviny nad jejich rozpočtem uvedu do závorky původní suroviny. Zároveň tak uvidíte, jak jednoduše se dá z nezdravého udělat zdravé.

Suroviny na těsto:
  • 150 g rozpuštěného kokosového tuku (2 dcl oleja)
  • 50-100 g stéviového sladidla (30 dkg práškového cukru)
  • 40 dkg špaldové celozrnné mouky (40 dkg hladké mouky)
  • 200 - 300 ml vlažného mandlového mléka (500 ml mléka) 
  • 2 celé vajíčka
  • 2 velké lžíce džemu 
  • 2 lžičky kakaa
  • 1 lžička skořice
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 1 malá lžičky sódy bikarbóny
Postup:
1. smícháme v míse všechny suché suroviny
2. ve druhé míse vyšleháme vejce s kokosovým tukem
3. do "šlehací mísy" vmícháme suché suroviny a džem
4. dle hustoty těsta doléváme vlažné mléko dokud nám nevznikne jednolité mírně tekuté lehké těsto
5. těsto rozdělíme do muffinových forem, které jsme vyložili košíčky a plníme je max do 2/3 (pozor z 1 dávky můžete mít až 24 muffinů!!)
6. pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 20 minut


Ano přesně takhle jednoduché to je! Samozřejmě by mi někdo mohl vytknout džem, který je plný cukru, ale ten se dá taky ve zdravé výživě sehnat s umělými sladidly. Je teda na každém jak moc fit chce muffiny mít. Já jsem totiž kromě slazeného džemu použila i "instantní" čokoládovou polevu a posypku, které taky se zdravou výživou nemají nic moc společného. Ale nic není černobílé a všude existuje nějaká zlatá střední cesta. Já jsem díky výměně pár surovin udělala z nezdravé dobroty, dobrotu s přijatelnými výživovými hodnotami, která všem chutnala a 1-2 muffiny za den v této podobě rozhodně nikomu neublíží. Jediným zdravotním rizikem, je trauma, že nemůžete sníst všechny najednou.

Doufám, že muffiny vyzkoušíte, ale jestli se vám nechce dělat s plněním muffinových forem, můžete udělat klasickou buchtu na plechu. Nic se tím vlastně nezmění a ušetříte trochu času. Určitě mi dejte vědět jak vám chutnalo, budu moc ráda.





5 komentářů:

  1. Peti, jako kdybys mi četla myšlenky. Od včera mám chuť na nějaký perník :) Dnes jsme pekli s malým. Udělala jsem na něj citronovou tvarohovou polevu a těším se na zítřejší snídani :) Jinak kdybys chtěla, pekla jsem dnes také fazolové brownies a mňam mňam :)

    OdpovědětVymazat
  2. A chutnali?? To jsem ráda, že jste měli zábavu i s malým :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jéé, to je fakt super článek. Jsem moc ráda, že jsem na tento blog narazila, protože se mi to tu moc líbí! :-) Navíc bych také potřebovala pár kilo shodit do plavek, tak se tady můžu hezky inspirovat. Docela jsem totiž přibrala, od té doby, co dělám v pekárně. Všechno tam totiž máme moc dobré a já si nemůžu pomoct... :D

    OdpovědětVymazat
  4. Super recept. Narazila jsem na něj náhodou, ale včas. Zrovna jsem měla chuť upéct něco, co voní po Vánocích a není kalorická bomba. Slavím tento týden svátek, a tak jsem se je rozhodla upéct do práce. Všem chutnalo, a navíc se ptali i na recept. Takže chválím a na recept odkazuji dál. K svátku jsem od kolegyň dostala boty na túry, takže oslava vyšla na jedničku.

    OdpovědětVymazat
  5. No vaše pardubické perníkové muffiny vypadají naprosto skvěle a ještě lépe rozhodně chutnaly! :-) To bude ta nejlepší volba na přítelovy narozeniny, vzhledem k tomu, že má sladkou domácí tvorbu moc rád a navíc pochází z Pardubic. Koupila jsem si na muffiny novou formičku z biginzerce.cz, tak ji ráda vyzkouším.

    OdpovědětVymazat