neděle 15. března 2015

10. recept týdne - Kachní prsíčka na polníčku s pomerančovo zázvorou omáčkou

Další neděle...další týden se blíží ke svému konci. U mně se nesel ve znamení začátku běhání, které zatím probíhá bez zádrhelů. Kolena poslouchají, boty slouží a já jsem se k běhu dokopala dle plánu i v neděli ráno přes to, že jsme se večer vrátili hooodně pozdě a já bych nejradši dál ležela v posteli. Jaro si to ze svým příchodem asi rozmyslelo, takže jsem druhý i třetí trénink absolvovala v zamračeném nepříjemném počasí, které spíš připomínalo podzim. Obávala jsem se teda, že mě bací nějaký bacil a zmaří mé běžecké plány. Proto jsem zařadila do jídelníčku i tento recept, kde zejména pomerančovo-zázvorová omáčka každého bacila odradí. 

Základní suroviny
Jestli se taky potřebujete obrnit proti bacilům nebo jenom nevíte co na večeři, připravte si (na jednu porci):

  • kachní prsíčko s kůží,
  • šťávu z poloviny pomeranče,
  • 1,5 cm kousek zázvoru,
  • 150 g polníčku,
  • 2 rajčata,
  • chilli,
  • sojovou omáčku (cca 1 polévková lžíce),
  • lžíce másla,
  • pepř
Protože samostatně kupované kachní prsíčka jsou poměrně drahou záležitostí, řeším to tak, že kupuji vždy celou kachnu (mívají na ni dobré akce v třeba v Lidlu) a tu rozporcuji a oddělím si prsíčka, které používám na takovéto minutky. Vyjde to levněji a hlavně se prsíčka dlouhým pečením celé kačeny nevysuší :).Následně udělám v kůži prsíček zářezy asi 5 mm hluboké (dle kůže, tak abych neřezala do masa) a v rozestupech asi 1,5 cm. Kůži prsíček opepřím a jdu připravit omáčku, do které prsíčka ještě na chvíli naložím.

Prsíčka pečeme kůží dolů, aby se vytopil tuk
Šťávu z pomeranče smíchám se lžící sojové omáčky, nastrouhaným zázvorem a trochou chilli. Promíchám a vložím kachní prsíčka na 5-10 minut. Mezitím si rozpálím pánev. Olej není potřeba, protože kůže prsíček pustí během chvilky dostatek tuku. Prsíčka položím na pánev kůží dolů a cca po minutě stáhnu plamen a peču cca dalších 8 minut (délka je hodně individuální dle velikosti prsíček a toho jak moc je chceme propečené), pak otočím a krátce cca 2 minuty propeču z druhé strany. Výsledkem jsou v mém případě hezky propečené, ale pořád šťavnaté kousky. 

Po dopečení prsíček jsem na pánev, kde zůstal výpek z prsíček dala rozpustit máslo a vylila zbytek omáčky. Omáčku jsem pořádně promíchala a nechala zredukovat na cca 1/2 objemu. Mezitím jsem si omyla polníček a nakrájela rajčata na plátky. Tak mi vznikl jednoduchej základ, na který jsem naskládala plátky kachního prsíčka a zalila hotovou omáčkou. A výsledek můžete vidět na posledním obrázku.

Másla a tuku z kůže se v tomhle receptu vůbec nemusíte bát, protože je to množství tuku, které jenom pomůže vašemu tělu absorbovat všechny vitamíny a živiny ze salátu a prsíček. Takže přeji dubrou chuť bez výčitek :)
  • Konečný výsledek na talíři


2 komentáře: