středa 18. února 2015

Val di Fieme aneb lyžování v italských Dolomitech

Zima v našich zeměpisných šířkách již sice brzo zavře za sebou dveře, ale na návštěvu italských Dolomit za účelem lyžování máte pořád ještě dost času. Proto bych se s vámi ráda podělila o mé zkušenosti. A čím jiným začít než cestou na místo určení?

Cíl cesty: Cavalese, provincie Trento, Residence des Alpes
Start: 5:30 Praha
Vypnutí motoru auta v cíli: 18:00 parkoviště před hotelem

Ano přesně tak! Cesta trvala téměř dvanáct hodin, i když dle navigace to mělo být jenom 7. Pro někoho může být i tech 7 nepřekonatelných, ale my jsme na to z ježdění na Slovensko po D1 celkem zvyklý - proto těch "jenom". Říkáte si, že to se muselo po cestě něco stát, ale ne, nic se nestalo...jenom téměř souvislá kolona aut od Mnichova až po rakouské hranice. Řeknu vám, že se jednalo o vskutku nezapomenutelný zážitek, protože i když jste si chtěli dát pauzu od neustálého-. brzda plyn brzda plyn, tak všechny odpočívadla byli narvány k prasknutí a fronta na dámy skoro až do Innsbrucku. Takže doporučuji nepodcenit zásoby jídla, kofeinu a zejména vody na cestu, je totiž možné, že zastavit někde na odpočívadle budete moct až po několika hodinách.
Jediným pozitivem cesty tam byla vidina cíle a krásné počasí...ten okamžik, kdy se před vám zjeví pohoří alp v celé své kráse ... ano tak přesně za tenhle okamžik to stálo.

Po náročné cestě jsme ale konečně dorazili do cíle (již za tmy) a po menších problémech s tím, že jsme prý nenahlásili psa (nahlásili, protože jsme to předem ověřovali, přece jenom ne každý hotel/penzion vás ubytuje i s německým ovčákem) jsme dostali klíče od apartmánu. Co k tomu říct...na cenu ubytování jsme měli poměrně nízký cenový strop a to se odrazilo i na její kvalitě. 

Apartmán pro 6 osob byl plný, i když jsme tam byly 4 lidi a jeden pes. Prostor na spaní pozůstával z jedné ložnice s manželskou postelí, mini ložnice s  palandou a rozkládacího gauče ve společné místnosti. To, že v kuchyňském koutu chyběla konvice na vodu jsem byla ochotna přehlídnout (stejně jsem sebou měla náš kávovar), ale to že velká skříň disponovala celkově 5 věšáky a jednou (!!!) poličkou bylo fakt překvapením. Musím ale říct, že všechno bylo čisté a topení fungovalo tak jak mělo. 

Jídlo na hotelu hodnotit nemůžu, protože jsme si vařili sami co mi vůbec nevadilo a hlavně se o polopenzi nešířili žádné pozitivní reakce. Brácha totiž vyzkoušel první den snídani a hned jak dojedl svůj příděl (rozuměj kousek pečiva a máslo) nastartoval auto a vydal se hledat obchod s potravinami :).

My jsme mezitím vyrazili na svahy. Lyžovaly jsme v oblasti Val di fiemme - Oberegen a nejvíc se nám líbilo ve středisku Cermis, kam se dostanete přímo z centra městečka Cavalese. Můžete si vybrat z velkého množství různých kombinací lístku, jenom si dejte pozor na dvě věci:
  1. Mají dva druhy lístků typu 5+1 apod., přičemž podle toho jestli chcete lyžovat "jenom" v rámci celé oblasti Val di Fiemme  a mít jeden den volno nebo chcete jít i mimo tuhle oblast kamkoliv v Dolomitech. Přičemž druhá možnost se označuje jako "Dolomity superski" a je dražší. My jsme si to neohlídali a zbytečně jsme si připlatili a nakonec nikam mimo údolí nejeli kvůli počasí.
  2. Na pokladně měli celkem problém s kartami Master Card a nikde v blízkosti bankomat, takže doporučuji mít sebou dostatek hotovosti, aby jste si skipasy mohli bez problémů koupit.
Cena skipasů je sice o něco dražší než je tomu v Čechách či na Slovensku, ale v zásadě odpovídá možnostem a podmínkám které dostanete. Když vezmeme do úvahy, že máte k dispozici x kilometrů různých sjezdovek a na lanovky téměř vůbec nečekáte, tak za čistý čas lyžování to vyjde možná i líp. Samozřejmostí je, že když je ve středisku/oblasti možnost večerního lyžování, tak ho máte v ceně. 

Počáteční zklamání z ubytovaní bylo lyžařskými podmínkami absolutně smazáno a napraveno. A o co větší bylo mé překvapení, když jsem si šla koupit oběd...výběr čerstvých salátů, grilovaného masa, polévek, ... a to vše za normální ceny bez vysokohorské prirážky mě více než příjemně překvapil. S ponukou na většině českých a slovenských svazích se nedá moct srovnat. A samozřejmě, že nechyběla i pizza a těstoviny, jenom jsem se jim snažila vyhýbat :)

Bohužel nádherné počasí vydrželo jenom pár dní a ve čtvrtek začalo sněžit takovým způsobem, že lyžování bylo bojem s hromadami sněhu a cesta ke svahu adrenalínovým zážitkem. Rozhodli jsme se teda, že náš pobyt ukončíme o den dřív, abychom se vůbec dostali domů a nezapadli úplně sněhem.
I když jsme dovolenou ukončili o den dřív a ubytování nebylo úplně skvělé, tak podmínky na lyžování byli absolutně dokonalé a rozhodně vám tuhle oblast můžu jenom doporučit. A jestli chcete ušetřit na ubytování, tak i Residence des Alpes může být vhodnou alternativou, za tu cenu přece žádný Hilton čekat nemůžete, i když obsluha by mohla být milejší.

A co vy jaké máte zkušenosti ze svých zimních dovolených??









Žádné komentáře:

Okomentovat