Léto je čas nejen prázdnin a dovolených, ale i potřeby zpracovat a využít co nejlépe dozrávajícího ovoce a zeleniny. Tento recept bude proto skvělý pro všechny co už nevědí co s cuketou :) Mám pro vás totiž recept na lehký letní perník, kterého základem je právě cuketa a navíc bez mouky. Tato zelenina je skutečně skvělá a všestranně využitelná. Díky ní je perník krásně šťavnatý a svěží. Já ho přinesla na piknik a snědl se do posledního kousíčku úplně celý.
Budete potřebovat:
- 400 g cukety nastrouhané na jemno
- 115 g stéviového cukru (nebo jiného sladidla)
- 2 vajíčka
- 1 vanička polotučného tvarohu
- pár kapek vanilkového extraktu
- 20 g kakaa holandského typu
- 1 balíček kypřícího prášku do perníku
- 65 g strouhaného kokosu + něco na posypání navrch
- 150 g jemně mletých ovesných vloček
- cca 50 g medu
Jako první si dáme rozehřát troubu na 180 °C a připravíme si pekáč, který buď vymažeme kokosovým olejem nebo vyložíme pečícím papírem (osobně dávám přednost papíru, který hoooodně ulehčuje mytí). Teď se můžeme pustit do samotné přípravy těsta.
Rozdělíme si žloutky od bílků. Z bílků klasicky vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme se stéviovým cukrem do pěny. Přidáme tvaroh a ještě chvíli šleháme. Postupně pak přidáváme kakao, vanilkový extrakt, kypřící prášek do perníku a ovesné vločky.
*Rada pro začátečníky: V těstě se musí při šlehání objevovat bublinky, které indikují to, že se těsto při pečení hezky nafoukne. Takže šlehat a šlehat dokud neuvidíte bublinky :)
Když je těsto dost našlehané (bublinky!!), můžete mixér odložit a vzít si klasickou vařechu. S její pomocí jemně přimícháme jemně nastrouhanou a vymačkanou cuketu (když cuketu nezbavíte přebytečné vody, bude koláč moc mokrý a pečení bude trvat dlouho). Dále ještě vmícháme připravený sníh. Mícháme jemně a těsto "překládáme" vařechou, tak se sníh nerozbije a podpoříme hezké nakypření při pečení. Nakonec přidáme nastrouhaný kokos.
Rozdělíme si žloutky od bílků. Z bílků klasicky vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme se stéviovým cukrem do pěny. Přidáme tvaroh a ještě chvíli šleháme. Postupně pak přidáváme kakao, vanilkový extrakt, kypřící prášek do perníku a ovesné vločky.
![]() |
Našlehané žloutky s tvarohem a stévií |
Když je těsto dost našlehané (bublinky!!), můžete mixér odložit a vzít si klasickou vařechu. S její pomocí jemně přimícháme jemně nastrouhanou a vymačkanou cuketu (když cuketu nezbavíte přebytečné vody, bude koláč moc mokrý a pečení bude trvat dlouho). Dále ještě vmícháme připravený sníh. Mícháme jemně a těsto "překládáme" vařechou, tak se sníh nerozbije a podpoříme hezké nakypření při pečení. Nakonec přidáme nastrouhaný kokos.
![]() |
Výsledné těsto na perník |
Pak už stačí jenom přesunout těsto na plech/pekáč a šup s ním do vyhřáté trouby. Pečeme cca 45 minut. Doporučuji ale po cca 30 minutách začít s pravidelnou kontrolou. Klasickým indikátorem upečení, je to, že se vám na špejli nic nenalepí, to ale u tohoto perníku tak úplně neplatí, protože cuketa se nelepí, délka pečení teda záleží na tom, jak moc suchý /mokrý chcete perník mít. Po těch 45 minutách si můžete být jistý, že všechno co se mělo propéct je propečené a jakákoliv šťavnatost těsta pochází už jenom z cukety :)
![]() |
Upečený perník |
![]() |
Hotové kousky připravené na piknik |
kolačik nema chybu odporučam.dobrú chuť.
OdpovědětVymazatBuchta je vynikající, akorát jsem jí dělala na klasickém plechu, takže jsem měla takovou tenkou placku. Což na chuti to nemělo žádný vliv, protože je vážně moc dobrá. Mohu se zeptat na jak velkem plechu jste jí pekla?
OdpovědětVymazatĎakujem za recept, určite vyskúšam, vyzerá to fantasticky.
OdpovědětVymazatDěkuji za recept, perník už nebudu dělat jiný, je opravdu luxusní, jemný, vláčný, prostě skvělý.
OdpovědětVymazatDobrý deň ďakujem som rada, že chutil. :) Ak by ste chceli vyskúšať ďalšie recepty, tak momentálne už pridávam len na nový blog https://blogmyhappyplace.blogspot.com/
VymazatDnes jsem perník s cuketou pekla poprvé. Je to fakt super dezert.
OdpovědětVymazatMoc dobry. Pekla jsem vcera poprve a chutnal tak, ze dnes ho musim pect znovu;)
OdpovědětVymazatVčera som piekla....výborný ďakujem za receptik
OdpovědětVymazatCim môžem nahradit tvaroh ? Bielym jogurtom ?
OdpovědětVymazatDobry den jen se chci zeptat ten tvaroh ve vaničce nebo klasicky kostka
OdpovědětVymazatDobrý den jaká je energeticka hodnota asi nevíte?
OdpovědětVymazat